Magyar Falu Program Infóblokk

Köszöntjük Nagybarca község weboldalán!

A település bemutatása

  Nagybarca község a Bán-patak partján a Tardonai-dombság északnyugati, a Kazincbarcikai kistérség középnyugati részén fekvő község. A Sajó-völgyéből a Vadnánál nyíló regényes szépségű Bán-völgyében fekszik, a szűk völgyet medrével kettéosztja a Bán-patak. A falun keresztül vezet a Kazincbarcika - Lázbérc - Szilvásvárad útvonal.
Közúton megközelíthető: a 3-as autóúton Miskolcig, majd tovább északi irányban a 26-os úton Kazincbarikán keresztül Vadna után balra, Szilvásvárad - Eger felé lekanyarodva.
  A település kellemes klímáját az Upponyi-hegység karéjának köszönheti, mely 400 m-es magasságával védi a völgyet.
   Nagybarca lélekszáma 2008. január 1-jén 1086 fő volt. A rendszerváltás óta önálló önkormányzattal működik a településünk. Évtizedes infrastrukturális hátrányaink voltak az elmúlt évtizedben, de az Önkormányzat azon dolgozott és dolgozik, hogy ezek közül minél többet a hátunk mögött hagyjunk. Rendszeresen pályázatokat nyújtunk be a település fejlődését célozva, és szép sikereket értünk el az elmúlt években.

 

   Intézményeink közül meg kell említeni a Polgármesteri Hivatalt, ahol mindig készségesen fogadják az ügyfeleket, lehetőség szerint azonnal segítenek az apparátus tagjai. Legfontosabb teendők között szerepelnek az államigazgatási és a szociális feladatok.
   Óvodánk 40 gyermek második otthona. 
   Fontos megemlíteni a Tollas Tibor Emlékházat és a Tollas Tibor Művelődési Házat, amely kiállításaival, könyvtárával, számítógéptermével, programjaival településünk kulturális központja.
   A Református Egyházközség több száz éves múltra tekint vissza, községünk egyetlen felekezeteként működik, mintegy 300 egyháztagja van. Egyetlen műemlékünk a templom egyik, XVI. sz.-ból való harangja.
   Kulturális eseményeink közül kiemelkedik a Falunap, minden év júniusának utolsó szombatján. Ilyenkor egész napos kulturális, szórakoztató és sporteseményekkel, vendéglátással várjuk a község lakosait és vendégeinket.
   Minden év decemberének végén kerül sor a Tollas Tibor szavalóversenyre, ahol középiskolások vesznek részt. Elődöntőket rendezünk Észak-Borsodban, Felvidéken és Erdélyben. Magas színvonalú, egyre ismertebb rendezvénye ez településünknek.
   A Bánvölgye borversenynek is helyet ad településünk minden harmadik esztendőben, amelyet Bánhorvátival és Vadnával közösen rendez meg a Bánhorváti - Nagybarca Polgári Együttműködés Egyesület.
   Testvértelepülésünk a szlovákiai Kőrös. Nagyon sok élmény gazdagítja már ezt a kapcsolatot, sok közös kulturális, egyházi és sport program színesíti együttműködésünket, összetartozásunkat.

 

„Ha arra jársz, hol én születtem,
szememmel lássad az utat:
fűzfák sorát a Sajó partján,
vizén tükröző arcukat.

Vadna várának benőtt romját,
hol Komoróczi ősapám
talpig vasban fogadná lányát,
mint vendégeit hajdanán.

Szeles tetőnk őszülő kontyát,
falunknak árvalányhaját,
teknő úsztató Bán-patakját,
- medrében rákászott apád.”

(Tollas Tibor: Ha arra jársz)

 

A Nagybarcán élő emberek szívesen fogadják az idelátogatókat, és hívunk, várunk mindenkit, aki kíváncsi értékeinkre, látnivalóinkra.
A hangulatos barcai pincesoron pedig nem csak szép panoráma, hanem jóízű borok is várják a vendégeket.
Legyen a vendégünk látogassa meg a Bánvölgye ölében fekvő kis falunkat!

 

„Szülőfalum, ha el is hagytalak, 
makacs hűséggel követsz te engem.

Súg a Sajó, betűz a Bán-patak,
a Szeles-tető őszülő fején
lobognak fehér árvalányhajak,
s ismerős fák intenek a kertben.

(Tollas Tibor: Makacs hűséggel)