Magyar Falu Program Infóblokk

Köszöntjük Nagybarca község weboldalán!

Bán-völgye Népfőiskola Tagozat

LAKITELEK – TOLLAS TIBOR EMLÉKEST 2018. április 11.

 

„Szülőfalum, ha el is hagytalak,

Makacs hűséggel követsz te engem.”

                                     Tollas Tibor: Makacs hűséggel

 

A LAKITELEK NÉPFŐISKOLA ALAPÍTVÁNY - Lezsák Sándor Elnök Úr meghívására a Lakiteleki Népfőiskola Költészet Napja alkalmából szervezett rendezvényén vett részt a Nagybarcai Kecskési Tollas Tibor Emlékére Alapítvány képviselőinek csoportja. A költő halálának évében verseinek megismertetésére az alapítvány útjára indította a Tollas Tibor Szavalóversenyt, mely ezidáig 21 alkalommal került megrendezésre. A Népfőiskola alapító kurátorára, Tollas Tibor költőre emlékezve több alkalommal a döntő zsűrijének elnöke volt Lezsák Sándor, a Népfőiskola Alapítvány Kuratóriumi Elnöke.

A húsz év díjazottjai kaptak meghívást Lakitelekre, hogy április 11-én a Kölcsey Ház színpadán megismertessék a költő életútját. A műsorban részt vett az első három verseny nagybarcai nyertese, Balogh Hajnalka, aki a Bebádogoztak minden ablakot című verset tolmácsolta. A közelmúlt díjazottjai, 15-en – a Kazincbarcikai Szalézi Szent Ferenc Gimnázium, a Surányi Endre Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium, valamint a Putnoki Gomba Levente Gimnázium diákjai – versrészletekkel idézték fel a tartalmas életút állomásait. Lehetőséget kaptunk arra, hogy az ápr. 11-12-én, a Bács-Kiskun Megye kisiskolásai részére rendezett Ki-mit-tud döntőjének résztvevői közül különdíjast válasszunk. Alapítványunk különdíjával Pálinkás Rita Bácskertesről érkezett versmondó kisdiákot jutalmaztuk. Tollas Tibor életútja kötetet vett át tőlünk Sárközi Attila Páhiból, Tamás Luca Csávolyból és Gali Andrea Arad, Csiky Gergely Főgimnáziumból.

A Népfőiskola rendezvényszervező és könyvtáros munkatársai végigkísértek bennünket a Szeged-Csanádi Egyházmegye tulajdonában és fenntartásában működő Lakiteleki Népfőiskola területén. Elhelyeztük az emlékezés koszorúját a Tollas Tibor Emlékoszlopnál – melynek párja a Nagybarcai Tollas Tibor Emlékház kertjében áll.  Megpihentünk a kápolna csendjében, majd a Tollas Tibor Emlékszobában meghatottan néztük a tárgyi emlékeket.

Lezsák Sándor Elnök Úr beszélgetésre hívta meg csoportunkat a Széchenyi terembe. ahol legutóbbi verseskötetével is megajándékozott mindannyiunkat. Lehetőség volt a szintén alapító kurátor, Gyarmati Dezső olimpiai bajnokról elnevezett tanuszoda úszó- és termálmedencéjének igénybe vételére. A tartalmas két nap történéseit megőrizzük emlékezetünkben.

Megtiszteltetés számunkra, hogy a Kecskési Tollas Tibor Emlékére Alapítvány a „Bán-völgye Népfőiskola Tagozat” megalakításával lehetőséget kap a Kárpát-medencei Népfőiskolai Hálózat létrehozásának helyi előkészítésében.

Csikász Gáborné a kuratórium elnöke

Galéria