Magyar Falu Program Infóblokk

Köszöntjük Nagybarca község weboldalán!

21. Tollas Tibor Szavalóverseny

„Ha arra jársz, hol én születtem” – emlékezés Tollas Tiborra

 

„Ha arra jársz, hol én születtem

szememmel lássad az utat

fűzfák sorát a Sajó partján,

vizén tükröző arcukat.” (Tollas Tibor: Ha arra jársz)

 

A Bánvölgye kapujában, Nagybarcán született Kecskési Tollas Tibor költő 1920. december 21-én. Tartalmas, olykor nehézségekkel teli életútján végigkísérte a szülőföld, a haza szeretete. Az emberek iránt érzett felelősségtudat jellemezte. Verseiben a saját érzésein, élményein túl, egy megpróbáltatott nemzedék sorsát is tükrözi. Katonaként koholt vádak alapján börtönbe került. „Menekülés a zárt falak közül, a belső élet, a szenvedés értelmének megtalálása hozta létre e verseket.” (Hazafelé – Negyven év válogatott versei 1991.) Szabadulása után Münchenben élt, összefogta az emigrációban élő magyarságot. Bejárta a világot, hogy 10Millió aláírást gyűjtsön a 10Millió magyar szabadságáért. 1956. december 1-jétől Münchenben jelent meg a „Nemzetőr” című lap, melynek szerkesztője és kiadója volt 1997. július 19-én bekövetkezett haláláig. Végakarata szerint szülőfaluja temetőjében nyugszik.

Emlékének ápolása céljából létrejött a „Kecskési Tollas Tibor Emlékére” Alapítvány, melynek egyik fő célkitűzése alapján 2000-ben átadásra került a költő felújított szülőháza. A Tollas Tibor Emlékház ma is a település kulturális központja – könyvtár, kiállítóhely, internet lehetőséggel.

A költő halálának évében - 1997-ben - indult útjára a Tollas Tibor Szavalóverseny, azzal a céllal, hogy megismertesse és népszerűsítse a költő életútját, költészetét, verseit. Az első években környékbeli általános iskolák, majd középiskolák, később Felvidékről és Erdélyből érkezett diákok is bekapcsolódtak a versengésbe. Bővült a költő által megfogalmazott „Varázskör”:

„Varázskör véd, hozzájuk tartozol,
míg visszatérsz a porhoz,
melyből vétettél, el nem szakadhatsz,
őrzi múltad s feloldoz.”

2017 decemberében 21. alkalommal került sor a versmondó-verseny megrendezésére. Minden évben elődöntőt rendezünk, a döntő helyszíne pedig - a költő születésnapja (dec. 21.) idején - Nagybarca. Az évek során Edelény, Encs, Kazincbarcika, Miskolc, Ózd, Putnok középiskoláinak diákjai vettek részt a versengésben. A versmondó diákokat neves, hozzáértő zsűri rangsorolja-értékeli. Külön kategóriában részt vesznek környékbeli általános iskolások is, hogy megtapasztalják a verseny hangulatát. A színvonalas előadók jutalomban részesülnek – a Kecskési Család és az Alapítvány támogatásából.

A nyertes diákokat, az általános iskolás és középiskolás helyezetteket - nagy örömükre - a Falvak Kultúrájáért Alapítvány meghívta júniusban Aranyosapátiba, egy hetes nyári Nemzetközi Olvasótáborba, ahol megismertethetik a jelenlévőkkel Tollas Tibor verseit.

Kiemelt jutalomként részesei lesznek a középiskolás kategória idén díjazott diákjai is a Lakiteleki Népfőiskola által a Költészet Napja 2018 alkalmából megrendezésre kerülő rendezvénynek, melyre a versmondó-verseny 20 évének győztesei kaptak meghívást. 

Arra törekszünk, hogy szülőfalujában a jövőben is méltó módon emlékezzünk Rá.

Csikász Gáborné mkl – a „Kecskési Tollas Tibor Emlékére” Alapítvány elnöke