Magyar Falu Program Infóblokk

Köszöntjük Nagybarca község weboldalán!

20. Tollas Tibor Szavalóverseny

„Nemcsak a szó, nemcsak a vers,

a tett, mi fennmarad,” (Tollas Tibor: Nemcsak a vers…)

 

Tollas Tibor költő emlékének megőrzésére, költészetének bemutatására halálának évében, 1997-ben útjára indult a Tollas Tibor Szavalóverseny. Az alapítványunk által szervezett versmondó-verseny 2016-ban a huszadik évéhez ért.

Észak-Borsod középiskolásai számára elődöntőt rendeztünk november 25-én, melynek Edelényben a Szent János Görögkatolikus Gimnázium és Szakgimnázium adott otthont.  Az elődöntőn 15 diák vett részt, 6 középiskola nevezett: Fráter György Katolikus Gimnázium Miskolc, Miskolci Szakképzési Centrum Berzeviczy Gergely Szakgimnáziuma, Kazincbarcika Szalézi Szent Ferenc Katolikus Gimnázium, Gomba Levente Gimnázium Putnok, Serényi Béla Mezőgazdasági Szakképző Iskola Putnok, Szent János Görögkatolikus Gimnázium és Szakgimnázium Edelény.

A versenyzők két verssel készültek, melyek közül az egyik Tollas Tibor szabadon választott verse volt. A diákok versmondását 4 fős - 2 költő, 2 tanár - zsűri értékelte. Mindenki könyvcsomagot kapott jutalomként, emléklapot, ill. oklevelet vett át. A résztvevőket vendégül láttuk.

A színvonalas elődöntőből 10 középiskolás versenyző jutott a döntőbe, mely Nagybarcán a Művelődési Házban került megrendezésre 2016. december 10-én.

A környező általános iskolák felsőbb éveseinek verskedvelő képviselőit is meghívtuk - külön kategóriában - a döntőre. Ebben a kategóriában Felvidékről és a határ menti Milotáról is érkeztek versenyzők. 12 diák nevezett 6 általános iskola képviseletében: Kazincbarcikai Dózsa György úti Tagiskola, Árpád Fejedelem téri Tagiskola, Szalézi Szent Ferenc Katolikus Gimnázium, Tiszabecsi II. Rákóczi Ferenc Ált. Iskola, Bánhorváti Kazinczy Gábor Ált. Iskola valamint Tornaljai Kazinczy Ferenc Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola.                                                                                                                                                                                          

A résztvevőket köszöntötte Csikász Gáborné – a Tollas Tibor Emlékére Alapítvány kuratóriumi elnöke, Vadnai Zoltán – Nagybarca Polgármestere, valamint Pálinkás Gyula – Milota református lelkipásztora, mint a Tollas Tibort tisztelő határ menti települések képviselője.

A versengés előtt műsorral köszöntöttük a versenyzőket, kísérőket, érdeklődőket. Edelényből érkeztek a Császta Néptáncegyüttes táncosai, őket Kelemen Csaba egri színművész műsora követte. Ezután verset mondott két felnőtt, akik diákként részt vettek korábbi szavalóversenyeken, és énekelt egy helyi kisiskolás. Szovátáról, Erdélyből érkezett videó felvételen két – többször versenyző fiatal dala köszöntötte a résztvevőket.

Ezt követően láthattuk a 2016 novemberében Münchenben rendezett Tollas Tibor Emlékünnepség felvételének egy részét, a költő méltatását, a Róla készült TÚLVILÁGI BESZÉLŐ című film részleteit.

A középiskolás és az általános iskolás versenyzők is 2-2 verset mondtak. Első körben Tollas Tibor verseit hallottuk, igazán színvonalas előadásban.

A zsűri tagjai voltak: Kelemen Csaba – az Egri Gárdonyi Géza Színház színművésze, zsűri-elnök. Dr. Kovács János – a B-A-Z Megyei Önkormányzat Főjegyzője. Németh Szilvia – Lezsák Sándor Alelnök Úr Titkárságvezetője. Hideg Imre – a B-A-Z Megyei Önkormányzat Okt. és Műv. Főosztálya nyugalmazott főosztályvezetője. Zsuponyóné Újvári Mária – a Putnoki Gömöri Múzeum és Holló László Galéria vezetője. Molekné Kőrösi Beatrix – A Kazincbarcikai Egressy Béni Városi Könyvtár igazgatója. Máté Istvánné Orosz Margit - Németh László díjas pedagógus-költő.

A zsűri tagjai pontozással döntötték el a sorrendet. A középiskolások között holtverseny született az I. és a III. helyen. 7 versmondó teljesítményét emelték ki. A 12. évfolyamosok a zsűri értékelése szerint „művészi módon” adták elő a verseket.  Az általános iskolások is nagyon jól szerepeltek, 4-en kaptak díjat. A zsűri elnöke minden versmondót részletesen értékelt, tanácsokat adott. Mindenki több db. értékes könyvet kapott jutalomként Nagy Károly: Tollas Tibor életútja kötete mellett, valamint emléklapot és oklevelet vett át.

A résztvevőket megvendégeltük a szünetekben, és a rendezvény végén. Ünnepi tortát kaptunk egy felajánlásként, valamint apró dísztárgyakkal köszöntük meg a zsűri és a segítők munkáját. A Versmondók emlékezetessé tették számunkra ezt a délutánt, és csodálatos versekkel lettek gazdagabbak azok a Szülők, Felkészítők, Érdeklődők, akik eljöttek Nagybarcára, és megtisztelték jelenlétükkel a 20. Tollas Tibor Szavalóversenyt.                                                      

                                                                                          Csikász Gáborné alapítvány elnöke